Öron, Näsa och Hals


Information

Quiz för anatomin

Yrsel

Bra artikel om yrsel i Läkartidningen: Yrsel på akuten

Speglingsförhör

Detta moment delades in i 3 delar, men det tredje gick vi aldrig igenom (tidsbrist). Vi delades in i 2 grupper för att utföra moment 1 och 2 parallellt. Del 3 gjordes tillsammans efteråt.

  1. Undersökningteknik. Visa i par att man klarar av att undersöka Öra, Näsa och Svalg. Med svalg menas allmänt munnens utrymme och hypo och hyper Pharynx med spegel. Tips när man tittar ner mot epiglottis är att spegel behöver inte passera uvula utan att gå bak (nästan mot den) men aldrig passera mjuka gummen. Här kommer lärarna att kolla till en så man gör rätt och ge lite tips när det behövs.
  2. Anatomi. Man blir uppdelade i par igen och ska nu rita upp en anatomisk del för att sedan låta lärarna titta på den och se om man missat något. Man får en fråga kanske per område med. Typ var facialis löper i bilden, var man skulle skära om man skulle öppna upp luft akut på strupen. Områden man kunde få var: Inneröra, Mellanöra, Mun och Svalg... osv.
  3. Genomgång av yrsel (denna han vi inte) och allmän genomgång med gruppen. Detta är inget examinerande moment direkt, men det pratades om att vi skulle få slumpmässigt behöva visa hur vi diagnostisera yrsel. Kan tänka de pekar på en person som ska visa t.ex. Impuls-test.

Detta moment var mycket bra! Man fick ha fel och man fick lov att ställe frågor! Det var mer en kontroll att du kan utföra momenten och finslipa eventuella missar. Väldigt trevliga!

 

Sammanfattning

Lämnar här bara kort några sammanfattande bilder för momenten.

 

Published: 2019-03-25