Jobba som läkare i Danmark


Här kommer jag beskriva gången för att få allt pappersarbete på plats för att få autorisation, CPR nummer (personnummer), Nem-konto (Konto som arbetsgivare kan sätta in pengar på) och MitId/NemId (BankId) på plats för att kunna jobba i Danmark. Sidan är uppdaterad för 2023.

Processen ser ut enligt nedan, och jag kommer beskriva varje del för sig mer i detalj med.

OBS: Du har säkert läst andra guider, som är äldre. Mycket har ändrats. T.ex har flera banker slutat med Öresundskonto (Swedbank) och bankerna ger inte längre ut MitId/NemId (görs av BorgerService, eller via Pass hemma). Andra skillnader är vad för papper du ska skicka in (CV behövs inte, som jag sett i flera guider).

  1. Sök KBU på ett sjukhus och få anställningsavtal
  2. Ansöka om autorisation från Styrelsen för Patientsäkerhet (stps.dk)
  3. Ansöka om danskt CPR nummer (skat.dk)
  4. Ansöka om NemId + MitId (BorgerService, borger.dk)
  5. Ansöka om BankKonto (DanskeBank, Nordea) 
  6. Fack + Akassa
  7. Danskt Telefonnummer (eventuellt)
  8. Digital brevlåda
  9. Under KBU
  10. Efter KBU

Vill du ha mer hjälp eller ha frågor, skriv till mig på Snapchat eller Instagram!

1. Söka KBU på ett sjukhus och få anställningsavtal

Du söker själv på varje avdelning/sjukhus som du vill göra KBU på. Man ska ha 2 delar, alltså bara på 2 ställen, och det ska sitta ihop med datumen. Det är svårt att få KBU i Köpenhamn, då alla Danskar vill vara där. Men om du gör första halvan lite längre bort, kan du göra andra halvan närmare Sverige. Speciellt om du vill göra i Psykiatri, då Danskarna inte är där så ofta (Det gör medicin + allmänmedicin). Svenskar gör inte Allmänmedicin. Min KBU består av Akutmottagning + Internmedicin. Andra svenskar har ofta Akutmottanging + Psykiatri.

Alla sjukhus erbjuder inte alla typer av placeringar. Så man får se vad som finns på respektive sjukhus. Vissa erbjuder extra platser för Svenskar, då de har personalbrist.

Slagelse sjukhus

På länken nedan kan man läsa om de olika avdelningarna som man kan göra KBU på vid Slagelse sjukhus. Det tar ca 1h15m att köra från Malmö. Det går även att ta tåg. Man jobbar 37h/vecka och lunchen är i betald tid av de 37h. Alltså blir arbetsdagarna i princip samma som i Sverige, trots längre pendling. Lönen är den dubbla ungefär (55-65k beroende på kvällar/helger). Man har 6v semester och kan välja att bara ta ut 5, och få sista utbetald. Det är säkert samma på andra sukhus.

Är man intresserad kan man maila Lægelig videreuddannelse på NSR. De styr upp ordentligt med intervjuer och hjälp att ordna hela eller delar av KBU förlöp.

Om du som svensk läkare vill vara med bland sökande för en KBU på Slagelse Sygehus, skicka i så fall in detta:

OBS! Ansökan för KBU i Slagelse inför sommar/höst 2024 pågår fram till 29 februari 2024. Antagningen till våren 2024 är avslutad.

  • nsr-lvu@regionsjaelland.dk
    • Ett ansöknings/personligt brev (max 1 sida)
    • CV, där det står var och när du är utbildad
    • Exsamensbevis (om du är färdig med utbildningen)
    • Kopia av passet

Polska studenter har speciella krav med dokumentation till Danska Styrelsen for Patientsikkerhed. Därför ska du ta fram följande och ha redo till dem. Det kan ta upp till 2 månader att få allt färdigt. Det tar även tid att få "Konformitetserklæring", så var ute i god tid om du vill påbörja din KBU tidigt.

Polska dokument ska även vara översatta till Danska, Svenska, Norska eller Engelska. Man ska då även skicka med dokumentation på vem som gjort översättning. Namn och stämpel. Skicka ihop med dokumentet på originalspråk. 

  • EU statsmedborgarskab
  • Diplom från ditt universitet att du avslutat läkarprogrammet.
  • Konformitetserklæring, som du får från Polska myndigheter om att din utbildning följer kraven i artikel 24 i Direktiv 2005/36/EF. Läs mer här
  • CV
  • Utbildning och anställnings-kontraktet från Slagelse.

 

2. Ansöka om Autorisation från Styrelsen för Patientsäkerhet (stpd.dk)

När man har fått sitt första anställningsavtal (innan du fått CPR nummer), så kan du ansöka om autorisation att få jobba som läkare i Danmark. Man är då knuten till en avdelning och under en period (ditt anställningsavtal). Detta kan du göra så fort du fått ditt avtal. Styrelsen kommer vilja ha in det som är listat nedan. Det kostar inget.

Kan göras via mail nedan (dubbelkolla hemsidan så det fortfarande stämmer).

Bifoga:

  • Pass
  • Examensbevis (Läkarexamen)
  • Personbevis (får man via skatteverket)
  • Anställningavtal (det du fått av sjukhuset)

Jag fick bekräftelse dagen efter med en godkänd autorisation (Svensk med Svensk läkarexamen). 

Man får en temporär autorisation utan CPR nummer. När du har fått ditt riktiga CPR nummer ska du anmäla det hit.

3. Ansöka om danskt CPR nummer

Kan göras först 1 månad innan din anställning ska börja. Det är därför ganska tight med tid (eller har varit), att få det godkänt och sedan allt efter som behövs (NemId/MitId osv). Det tar upp till 2 veckor för dem att godkänna.

4. Ansöka om NemId / MitId

MittId har de gått över till att man kan skaffa genom att ladda ner appen och scanna sitt pass. Mycket smidigt numera. Tidigare fick man det via banken, och i höstas enbart via Borger Service (som NemId).

NemId behövs fortfarande för vissa tjänster. Oklart hur det ser ut när du läser detta. Men OM du behöver det, så är det hos Borger Service (kommun-tjänsten) som du bokar tid för att skaffa. Då måste du ha med dig ett vittne med NemId (måste haft i 1 månad) och något papper som visar att ni är ni (ert CPR nummer på, Skat.dk t.ex.). Boka till via Borger.dk och välj kommun du vill ha hjälp från (där du har lättast att få tid att gå till).

5. Ansöka om Danskt bankkonto

Jag använder DanskeBank. Då kan du ansöka via din svenska bank om nordiskt konto. Då öppnar de ett konto till dig i Danmark. Det kostar inget och det kostar heller inget att föra över pengar mellan länderna. 

Alternativ är att anmäla NemKonto till ett Svenskt konto och få utbetalt det direkt till ditt svenska. Du anmäler ditt NemKonto, som används för utbetalning av statliga löner. Banken kan automatiskt anmäla kontot, men Danske Bank gjorde inte det. När du anmäler konto så kommer du få hem ett brev i brevlådan om att bekräfta kontot, så det tar några dagar att få det klart.

6. Gå med i Danska Fack och Akassa

Det är rekommenderat att gå med i Fack + Akassa i Danmark (utöver Sverige) om man ska arbeta mer än 6 månader utomlands. Det kan vara skönt med en extra säkerhet och du får dra av på skatten. Nedan länkar till respektive:

https://www.laeger.dk

https://www.aka.dk

 

7. Skaffa Dansk telefonnummer

Att skaffa ett danske telefonnummer är smidigt om du har en dansk bostadsadress. Då kan du bara gå in till valfri operatör och skaffa.

Är du istället, som jag, bosatt i Sverige, så kan de inte enklet hjälpa dig. Detta då kredit-prövningen/spärr vill ha en adress till dig. Telia kunde inte hjälpa mig (På Väla i Köpenhamn), men Tre kunde däremot manuellt via support gå förbi spärren. Sedan får du all information via mail och betalar med kreditkort/bank som vanligt.

Nu har jag nog bara behövt mitt danska nummer vid ett tillfälle (Tror det var till e-boks), annars har jag inte behövt det än. Alternativ är att skaffa ett kortvarigt och säga upp sen om man inte behöver det. Kostar några 100-lappar i månaden.

8. Digital brevlåda

Skaffa digital brevlåga via Borger.dk, man kan även ha e-books, men verkar för stunden som att det mesta kommer till Borger.dk brevlåda. Men du måste aktivt gå in och aktivera det.

9. Under din tid som KBU

Här kommer lite bra att ha/veta.

Lægeløn.dk en en tjänst där du kan lägga in ditt schema för att se att det uppfyller kraven för arbetstid osv. Den räknar också ut lönen du ska ha baserat på schemat, så du kan dubbelkolla mot vad du faktiskt får utbetalt.

Träna på språket och lär dig de vanliga fraserna:

Avtal om FEA - Frivilligt extra arbete

Lösenord: fea

 

 

10. Efter KBU

Efter KBU får du danske legitimation att arbeta självständig. Du kan sedan konvertera detta till en svensk legitimation. Sedan kan du välja om du ska fortsätta i Danmark eller Sverige.

Sverige

Du får svensk legitimation men får inte börja din ST förrän du har gjort BT (bastjänstgöring). Denna kan vara inbakad i ST eller fristående. BT är 6-12 månader, beroende på hur det läggs upp. Är det förkortat (6mån) så tillgodoräknar man troligen de delar man redan utfört på annat ställe. I mitt fall har jag gjor 6mån akut + 6 mån intermedicin. Då kanske jag måste göra 3 mån allmänmedicin + 3 mån psyk för att avklara BT. Efter det får man söka ST fritt.

Danmark

Du är ni fri att börja söka mot ST (eller som det heter, HU, Huvududdanelse). Men för att få börja sin HU (som är 4 år i Danmark), ska man först göra en Intro-år (1+4 istället för Svenska 5 år ST direkt). Detta intro-år är inom den specialite som du sedan vill göra HU inom (vissa intro fungera till flera HU). I danmark är det lättare att få KBU. Lite svårare med Intro, och svårt med HU, beroende på specialite.

I Sverige har vi svårt med att få AT och leg, lättare med ST.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Published: 2023-01-01