PBL Fall 14: Nutrition

Näringsämnen, aptitreglering och malnutrition vid Crohns sjukdom

Fallet

Person har Crohns sjukdom och går ner i vikt. Tarm plockas bort och stomi säts. År senare har personen fått tarminfektion och går ner ytterligare i vikt.

Laboratorieresultat

  • • Högt fettinnehåll i stomi
  • • Stickningar i armar och ben
  • • Tetanitendens och muskelsvaghet
  • • P-Albumin lågt
  • • P-Kalcium lågt
  • • Magnesiumbrist
  • • Zink-brist
  • • Subnormalt S-Retinolvärde
  • • Normal Protrombinnivå
  • • B-Hb, järn och folat var normalt

Studiemål

  • Vitaminer
    • - Upptag
    • - Funktion/Brist
    • - Lagring/Aktivering
    • - Kosttips
  • Repetition av fettupptag
    • - Fel vid tarmbrist
  • Proteiner
    • - Essentiella
    • - Upptag
  • Näringsrekommendationer
  • Aptitreglering
  • Parenteral administration av näring

Kursmål

  • • Betydelsen av olika näringsämnen inklusive vitaminer, mineraler och spårämnen
  • • Förklara hur administrationssätt (per os, sond, parenteralt) påverkar upptag samt sammansättning av olika näringslösningar
  • • Ge allmänna kostråd till friska personer
  • • Redogöra för grundläggande principer för aptitreglering

Video - Sammanfattning

Energikonsumtion och Energidepå

Energiförbrukning - Barn (0.5 år) vs Vuxen (30 år)

Barn: Hjärna44%
Barn: Muskler6%
Vuxen: Hjärna20%
Vuxen: Lever20%
Vuxen: Muskler20%

Energitäthet

Fett38 kJ/g
Alkohol29 kJ/g
Protein17 kJ/g
Kolhydrater17 kJ/g

Energilager i kroppen

  • 15 kg Triglycerider i fettvävnad - 660,000 kJ
  • 0.3 kg Triglycerider i muskel - 12,000 kJ
  • 6-8 kg Protein - 160,000 kJ
  • 0.1 kg Glykogen (lever) - 1,500 kJ
  • 0.4 kg Glykogen (muskler) - 6,000 kJ

Näringsrekommendationer (E%)

Makronutrienter

  • Fett: 25-40% (varav n-3: 1%)
  • - Mättat < 10%
  • - Enkelomättat 10-20%
  • - Fleromättat 5-10%
  • Protein: 10-20%
  • Kolhydrater: 45-60%
  • Kostfibrer: 25-35g

Essentiellt näringsintag

  • Vitaminer: Alla per definition essentiella
  • Mineraler: Järn, Zink, Koppar osv
  • Aminosyror: 9 av 20 essentiella
  • Fett:
  • - Omega-3: Arakidonsyra
  • - Omega-6: EDA, EPA

Administration av näring

Per Os (Peroralt)

Genom munnen

  • • Normalt upptag
  • • Stimulerar peristaltik
  • • Ökar blodflödet
  • • Billigt

Sond (Enteralt)

Direkt till mag-tarmkanalen

  • • Nasogastrisk
  • • Nasoduodenal
  • • Gastrostomi
  • • Jejunostomi

Parenteralt

Utan tarmpassage

  • • Perifer venkateter
  • • Central venkateter
  • • PICC-line
  • • Subkutan venport

Aptitreglering

Hunger

Huvudhormon: Ghrelin (från tarm)

  • Orexin: Gör oss pigga och vakna
  • MCH: Söt hunger
  • Galanin: Fet hunger
  • Endocannabinoid: Söt och fet

Hypothalamus - Laterala Hypothalamiska Arean (LHA)

Mättnad

Styrning av utspänd mage och hormoner

  • CCK: Direkt vid föda till tarm
  • GLP-1: Från magen, stoppar belöning
  • Leptin: Från fettvävnad (långsiktig)
  • Insulin: Binder till hypothalamus

Hypothalamus - Ventromediala kärnan (VMN)

Thrifty Gene Hypothesis

Vi har evolutionärt tryck att klara svält. Hungerkänslan driver oss mer än mättnadskänslan. Kroppen är optimerad för att överleva perioder av brist på föda.

Video - Näring och Mineraler

Näring

Mineraler

Järn

Kalcium

Mineraler - Översikt

MineralUpptag/TransportFunktionBrist/Toxisitet
Ca²⁺Hela tunntarmenCellsignal, MusklerMuskelsvaghet, Tetani, Osteoporos
PDuodenum främstATP, FosfolipiderOsteoporos, Benskörhet
K⁺Duodenum främstElektrolytbalans, NervsignaleringHjärtstillestånd vid överdos
Mg²⁺Hela tunntarmenKofaktor för kinaserMuskelsvaghet, Tetani
Fe²⁺/Fe³⁺Heme-transport, DMT-1Hemoglobin, syrebindandeAnemi
Zn²⁺Hela tunntarmenZinkfingrar, EnzymkofaktorHämmad tillväxt, försenad pubertet
SelenDålig tillgång i svensk jordÅterställning Vitamin E, AntioxidantProblem med naglar/hår, vitlöksandedräkt

Upptag: 1-värdiga tas främst upp direkt i duodenum (K⁺). 2-värdiga tas upp längs hela tunntarmen (Ca²⁺, Mg²⁺). DMT-1 är Divalent-Metal-Transporter-1 för tvåvärdiga metaller.

Video - Vitaminer

Vitaminer (Del 1)

Vitaminer (Del 2)

Vitamin B12

Vitaminer - Översikt

VitaminFunktionUpptagBristFöda
AÖgats syn, AntioxidantMicellerDåligt mörkerseendeMorot, ägg, kött
B1Energi, metabolismVattenBeri-BeriBönor, kött, frukt
B3Energi (NAD)Vatten4D: Demens, Diarré, Dermatit, DödKött, mejeri, potatis
B9MetyldonatorVattenStora ej fungerande erytrocyter, AnemiGrönsaker, lever
B12Blodbildning, MetyldonatorIntrinsic FactorAnemiKött
CTillväxt, reparation, AntioxidantVattenSkörbjuggCitrusfrukter
DBentillväxt, Ca²⁺ och fosfor upptagMicellerBenskörhetSolen (UVB), fisk
EAntioxidantMicellerNeuropathyVeg. oljor, nötter
KKoagulationMiceller, Bakterier i colonKoagulationsproblemVeg. oljor

Fettlösliga vitaminer (A, D, E, K)

Stannar längre i kroppen, tas upp med miceller i jejunum

Vattenlösliga vitaminer (B, C)

Försvinner lätt genom njurarna, måste intas oftare

Tentafrågor

Järnupptag och transport

• Beskriv var och hur upptaget av järn i mag-tarmkanalen sker

• Hur kan vi via födan stimulera respektive hämma upptaget av järn?

• Hur regleras järnupptaget?

• Hur transporteras järn i blodet och till vilket organ sker transporten huvudsakligen?

BMI och energifördelning

• Hur beräknas BMI och hur bör Peters BMI bedömas? (BMI på 32)

• Peters energiintag är för högt - hur är energifördelningen mellan makronutrienter i förhållande till NNR2012?

• Hur förhåller sig Peters alkoholintag till NNR2012? (11 E%)

• Hur förhåller sig Peters fiberintag till NNR2012? (1 E%)

Mättnadshormoner och glukosreglering

• Beskriv CCK: varifrån frisätts det, vad stimulerar insöndring och hur förmedlas mättnadssignalen?

• Utöver mättnad - vilka funktioner har CCK i digestionen?

• Beskriv mekanismer för att upprätthålla blodglukos efter en natts fasta

• Hur bör Peters P-glukos bedömas? (7.5 mmol/L)

• Vad är HbA1c och hur används detta mått?

Folat och fettsyror

• Varför är tillförsel av folat extra viktigt inför graviditet?

• Ange en bristsjukdom vid folatbrist

• Var i mag-tarmkanalen sker folatupptaget?

• Ange två födoämnen som är rika på folat

• α-linolensyra är en essentiell fettsyra - vilken är den andra?

• Alkoholkonsumtion för kvinnor enligt NNR2012 bör inte överstiga hur många g/dag?