PBL Fall 14: Nutrition
Näringsämnen, aptitreglering och malnutrition vid Crohns sjukdom
Fallet
Person har Crohns sjukdom och går ner i vikt. Tarm plockas bort och stomi säts. År senare har personen fått tarminfektion och går ner ytterligare i vikt.
Laboratorieresultat
- • Högt fettinnehåll i stomi
- • Stickningar i armar och ben
- • Tetanitendens och muskelsvaghet
- • P-Albumin lågt
- • P-Kalcium lågt
- • Magnesiumbrist
- • Zink-brist
- • Subnormalt S-Retinolvärde
- • Normal Protrombinnivå
- • B-Hb, järn och folat var normalt
Studiemål
- •Vitaminer
- - Upptag
- - Funktion/Brist
- - Lagring/Aktivering
- - Kosttips
- •Repetition av fettupptag
- - Fel vid tarmbrist
- •Proteiner
- - Essentiella
- - Upptag
- •Näringsrekommendationer
- •Aptitreglering
- •Parenteral administration av näring
Kursmål
- • Betydelsen av olika näringsämnen inklusive vitaminer, mineraler och spårämnen
- • Förklara hur administrationssätt (per os, sond, parenteralt) påverkar upptag samt sammansättning av olika näringslösningar
- • Ge allmänna kostråd till friska personer
- • Redogöra för grundläggande principer för aptitreglering
Video - Sammanfattning
Energikonsumtion och Energidepå
Energiförbrukning - Barn (0.5 år) vs Vuxen (30 år)
Energitäthet
Energilager i kroppen
- • 15 kg Triglycerider i fettvävnad - 660,000 kJ
- • 0.3 kg Triglycerider i muskel - 12,000 kJ
- • 6-8 kg Protein - 160,000 kJ
- • 0.1 kg Glykogen (lever) - 1,500 kJ
- • 0.4 kg Glykogen (muskler) - 6,000 kJ
Näringsrekommendationer (E%)
Makronutrienter
- • Fett: 25-40% (varav n-3: 1%)
- - Mättat < 10%
- - Enkelomättat 10-20%
- - Fleromättat 5-10%
- • Protein: 10-20%
- • Kolhydrater: 45-60%
- • Kostfibrer: 25-35g
Essentiellt näringsintag
- • Vitaminer: Alla per definition essentiella
- • Mineraler: Järn, Zink, Koppar osv
- • Aminosyror: 9 av 20 essentiella
- • Fett:
- - Omega-3: Arakidonsyra
- - Omega-6: EDA, EPA
Administration av näring
Per Os (Peroralt)
Genom munnen
- • Normalt upptag
- • Stimulerar peristaltik
- • Ökar blodflödet
- • Billigt
Sond (Enteralt)
Direkt till mag-tarmkanalen
- • Nasogastrisk
- • Nasoduodenal
- • Gastrostomi
- • Jejunostomi
Parenteralt
Utan tarmpassage
- • Perifer venkateter
- • Central venkateter
- • PICC-line
- • Subkutan venport
Aptitreglering
Hunger
Huvudhormon: Ghrelin (från tarm)
- • Orexin: Gör oss pigga och vakna
- • MCH: Söt hunger
- • Galanin: Fet hunger
- • Endocannabinoid: Söt och fet
Hypothalamus - Laterala Hypothalamiska Arean (LHA)
Mättnad
Styrning av utspänd mage och hormoner
- • CCK: Direkt vid föda till tarm
- • GLP-1: Från magen, stoppar belöning
- • Leptin: Från fettvävnad (långsiktig)
- • Insulin: Binder till hypothalamus
Hypothalamus - Ventromediala kärnan (VMN)
Thrifty Gene Hypothesis
Vi har evolutionärt tryck att klara svält. Hungerkänslan driver oss mer än mättnadskänslan. Kroppen är optimerad för att överleva perioder av brist på föda.
Video - Näring och Mineraler
Näring
Mineraler
Järn
Kalcium
Mineraler - Översikt
Mineral | Upptag/Transport | Funktion | Brist/Toxisitet |
---|---|---|---|
Ca²⁺ | Hela tunntarmen | Cellsignal, Muskler | Muskelsvaghet, Tetani, Osteoporos |
P | Duodenum främst | ATP, Fosfolipider | Osteoporos, Benskörhet |
K⁺ | Duodenum främst | Elektrolytbalans, Nervsignalering | Hjärtstillestånd vid överdos |
Mg²⁺ | Hela tunntarmen | Kofaktor för kinaser | Muskelsvaghet, Tetani |
Fe²⁺/Fe³⁺ | Heme-transport, DMT-1 | Hemoglobin, syrebindande | Anemi |
Zn²⁺ | Hela tunntarmen | Zinkfingrar, Enzymkofaktor | Hämmad tillväxt, försenad pubertet |
Selen | Dålig tillgång i svensk jord | Återställning Vitamin E, Antioxidant | Problem med naglar/hår, vitlöksandedräkt |
Upptag: 1-värdiga tas främst upp direkt i duodenum (K⁺). 2-värdiga tas upp längs hela tunntarmen (Ca²⁺, Mg²⁺). DMT-1 är Divalent-Metal-Transporter-1 för tvåvärdiga metaller.
Video - Vitaminer
Vitaminer (Del 1)
Vitaminer (Del 2)
Vitamin B12
Vitaminer - Översikt
Vitamin | Funktion | Upptag | Brist | Föda |
---|---|---|---|---|
A | Ögats syn, Antioxidant | Miceller | Dåligt mörkerseende | Morot, ägg, kött |
B1 | Energi, metabolism | Vatten | Beri-Beri | Bönor, kött, frukt |
B3 | Energi (NAD) | Vatten | 4D: Demens, Diarré, Dermatit, Död | Kött, mejeri, potatis |
B9 | Metyldonator | Vatten | Stora ej fungerande erytrocyter, Anemi | Grönsaker, lever |
B12 | Blodbildning, Metyldonator | Intrinsic Factor | Anemi | Kött |
C | Tillväxt, reparation, Antioxidant | Vatten | Skörbjugg | Citrusfrukter |
D | Bentillväxt, Ca²⁺ och fosfor upptag | Miceller | Benskörhet | Solen (UVB), fisk |
E | Antioxidant | Miceller | Neuropathy | Veg. oljor, nötter |
K | Koagulation | Miceller, Bakterier i colon | Koagulationsproblem | Veg. oljor |
Fettlösliga vitaminer (A, D, E, K)
Stannar längre i kroppen, tas upp med miceller i jejunum
Vattenlösliga vitaminer (B, C)
Försvinner lätt genom njurarna, måste intas oftare
Tentafrågor
Järnupptag och transport
• Beskriv var och hur upptaget av järn i mag-tarmkanalen sker
• Hur kan vi via födan stimulera respektive hämma upptaget av järn?
• Hur regleras järnupptaget?
• Hur transporteras järn i blodet och till vilket organ sker transporten huvudsakligen?
BMI och energifördelning
• Hur beräknas BMI och hur bör Peters BMI bedömas? (BMI på 32)
• Peters energiintag är för högt - hur är energifördelningen mellan makronutrienter i förhållande till NNR2012?
• Hur förhåller sig Peters alkoholintag till NNR2012? (11 E%)
• Hur förhåller sig Peters fiberintag till NNR2012? (1 E%)
Mättnadshormoner och glukosreglering
• Beskriv CCK: varifrån frisätts det, vad stimulerar insöndring och hur förmedlas mättnadssignalen?
• Utöver mättnad - vilka funktioner har CCK i digestionen?
• Beskriv mekanismer för att upprätthålla blodglukos efter en natts fasta
• Hur bör Peters P-glukos bedömas? (7.5 mmol/L)
• Vad är HbA1c och hur används detta mått?
Folat och fettsyror
• Varför är tillförsel av folat extra viktigt inför graviditet?
• Ange en bristsjukdom vid folatbrist
• Var i mag-tarmkanalen sker folatupptaget?
• Ange två födoämnen som är rika på folat
• α-linolensyra är en essentiell fettsyra - vilken är den andra?
• Alkoholkonsumtion för kvinnor enligt NNR2012 bör inte överstiga hur många g/dag?